Keväisiä kuulumisia ja tavoitteiden edistymistä

Täällä iloitaan kun kevät alkaa vihdoin selättää talvisia lumikasoja ja maa paljastuu alta. Tätä on odotettu! Puutarhurin katse alkaa tietenkin harhailla ja etsiä lumen alta paljastuvasta maasta otollisen näköisiä paikkoja villivihannesten metsästystä ajatellen. Kaikki vihertävä pitää tiirailla tarkasti ja tutkiskella mitä pihapiirimme maa oikein täällä kasvattelee iloksemme.

Mistä sen tietää, että kevät on saapunut?
Siitä kun sähköpattereita voi napsia jo pois päältä ja sytykkeitä tehdessä sitä miettii, että joko nämä ovat viimeiset tänä keväänä.
Siitä kun pakastin on melkein tyhjä ja lähes kaikki marjat, sienet, raparperit ja muut syksyllä sinne sullotut herkut ovat huvenneet.
Siitä kun pöydänkulmalle on ilmestynyt kasa hyötykasveista ja villivihanneksista kertovia opuksia.
Siitä kun aurinko jo ihan oikeasti lämmittää ikkunasta huoneilmaa niin ettei takkaan välttämättä tarvitse kyhätä tulta.
Siitä kun aamuisin on jo hurjan aikaisin valoisaa.
Ja siitä miten aurinko ja lämpimämmät ilmat houkuttelevat meidät ulkoilemaan ja ihmettelemään heräilevää luontoa.


Tällä kertaa syntyi tällaisia ihania vaaleanpunaisia sytykkeitä.


Myös keittiö on saanut osansa keväisestä innostuksesta ja kaapit on siivottu ja järjestelty uuteen ja parempaan järjestykseen hyräilyn ja keväisen auringonpaisteen siivittämänä. "Vaatekaappikin" koki keväisen mylläyksen, jonka ansiosta lähti taas vaatteita kiertoon kirppikselle ja tuli lisää tilaa ja järjestystä. (Vaatekaappi lainausmerkeissä, koska meillähän ei vielä ole vaatekaappia vaan tuollainen väliaikaisratkaisu-hyllykkö nurkassa toimittamassa vaatekaapin virkaa)



Tavoitteiden eteneminen:
(Kerroin meidän tämän vuoden tavoitteista tässä postauksessa)

Yksi tavoitteista oli kierrätys ja tämä on toteutunut meillä nyt varsinkin vauvanvaatteiden laittamisena kirppikselle kiertoon. 6kk neitimme kasvaa hurjaa vauhtia, joten vaatteitakin tuntuu jatkuvasti jäävän pieneksi. 

Kirppistelyyn, lastenvaatteiden hankintaan ja vaatteiden + muun ylimääräisen "turhakkeen" saamiseksi pois nurkista olen käyttänyt 
Vähänkäytetty-sivustoa. On kiva kun myytävät tuotteet saavat vielä uuden omistajan ja näin ollen vaatteiden ja tavaroiden elinkaari pitenee. 
Kaikkien lastenvaatteiden ja muiden härpäkkeiden kuvaaminen, hinnoittelu ja pakkaaminen siististi on tietenkin jonkin verran työlästä ja aikaa vievää puuhaa. Varsinkin, jos vähääkään haluaa panostaa tuotteiden kuvaamiseen sekä kuvailemiseen. 

Teenkin sitä aina osissa silloin kun aikaa siihen sattuu olemaan ja pikkuhiljaa tuo huoneen nurkassa kököttävä pahvilaatikko aina täyttyy. Sitten odottelen, että kohdalle sattuu tarjous jolla paketin voi lähettää ilman postikuluja ja laitan paketin matkaan.
Kun paketti on lähtenyt turvallisesti matkaan, kaikki ne tavarat ja vaatteet ovat poissa silmistä ja poissa mielestä, sekä ennen kaikkea poissa viemästä tilaa. Eikä tarvitse käydä siistimässä kirpputoripöytää, sen kun vain odottelee myyntiajan loppumista. Minusta se on sangen kätevää ja pääsen tavarasta heti eroon.



Toinen sivusto, jota meillä on nyt käytetty ahkerasti on Fiksuruoka.fi.
Mikä tuo Fiksuruoka sitten oikein on? Tässä suora lainaus Fiksuruoka-sivustolta:

"Fiksu Ruoka Oy on perustettu vuonna 2016. Pyrimme toiminnallamme vähentämään ruokahävikin määrää Suomessa ja tarjoamaan asiakkaillemme laajan valikoiman halpaa ruokaa sekä käyttötavaraa. 

Valikoimamme koostuu suomalaisilta valmistajilta, tukkuketjuilta ja maahantuojilta ostetuista poisto- ja jäännöseristä, jotka syystä tai toisesta eivät ole löytäneet tietään kaupan hyllyille ja ovat sen takia vaarassa tulla hävitetyksi. Syynä tähän voi olla tuotteen poistuminen valikoimasta, myyntipakkausten uudistaminen, brändimuutos, liian suuret varastot jne. Fiksuruoka.fi on sitä mieltä, että näitä tuotteita ei kannata hävittää vaan mieluummin tuoda ne jokaiselle ostettavaksi – halvalla ja samalla säästäen luontoa! Samalla pyrimme helpottamaan toimittajiemme arkea ostamalla heiltä poisto- tai loppueriä jotka eivät ehkä muuten menisi kaupaksi."

Tuolla siis myydään 20-90% alennuksella ruokaa ja käyttötavaraa, joka olisi muuten vaarassa päätyä hävitettäväksi ja roskiin. Näin pääsee kätevästi vähentämään Suomessa syntyvää ruokahävikkiä.

Olen lähinnä ostellut tuolta tuotteita, joita haluan koittaa tai maistaa, mutta joita en kuitenkaan muuten raaskisi ostaa kaupasta. Toki muutakin on tarttunut mukaan ostoskoriin.


Kokeilemisen arvoisia olivat varsinkin nuo kuvassa näkyvät Risentan linssikakut (makuna sipuli ja yrtit) ja tuo riisisekoitus, jossa on tummaa riisiä, seesamia ja tattaria. Nams!
Toki piti ostaa myös herkkukaappiin täytettä ja varsin hyviltä nekin maistuivat. 😉


Toinen tavoite mikä esiintyi siinä meidän tavoite-postauksessa oli tiedon ja taidon kartuttaminen.
Tämäkin tavoite on jo saanut tuulta purjeisiin kun kipaisin kirjastosta hakemassa lainaan muutaman kirjan liittyen puutarhaan ja villivihanneksiin.


Mukaan tarttuivat kirjat:
Minna Siltala - Keittiötarhan 3 vuodenaikaa
Lena Israelsson - Oma keittiöpuutarha
Barty Phillips - Yrtit, suosituimmat mauste- ja lääkekasvit
Sinikka Piippo - Villivihannekset

Ehdoton suosikkini näistä on tuo Sinikka Piipon villivihanneksista kertova kirja. Se onkin matkustanut makuuhuoneen ja olohuoneen väliä useaan otteeseen mukanani ja selailen sitä aina kun vain sopiva hetki löytyy.
Kyseisessä kirjassa esitellään yli 50 kasvia ja kasvisukua, 34 niistä perusteellisemmin. Siinä riittää lueskeltavaa ja opeteltavaa.
Kirjassa kerrotaan esimerkiksi mitä ainesosia eri kasvit sisältävät ja miten niitä voi hyödyntää ruokana, juomana tai rohtona. Ihanat selkeät kuvat auttavat kasvien tunnistuksessa ja tuovat kesän elävästi mieleen!
Täällä jo malttamattomana odotellaan tulevaa villivihanneskautta.

Aurinkoisia päiviä ja kevään iloja!

❤ Noorusca

2 kommenttia

  1. Kiinnostavia kirjoja! Täytyykin käydä katsomassa, jos löytyisi kirjastosta täälläkin. Ihania sytykkeitä olet tehnyt! Aurinkoista huhtikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      On ihania kirjoja, vielä kun olisi enemmän aikaa lukea niin pääsisi paremmin syventymään niihin. Ehkä pitää lainata ne kirjastosta uudelleen myöhemmin tai jatkaa laina-aikaa.
      Sytykkeiden teko on mukavaa puuhaa ja on aina välillä hauska koittaa tehdä niiden saralla jotain erilaista.

      Oikein ihanaa kevättä ja aurinkoisia päiviä myös sinne! ❤️

      Poista

Kiitos kun vierailit blogissani! <3