Tavoitteita ja suunnitelmia vuodelle 2019

Kuten tuolla Alku-sivulla olen kertonut, seurailen erittäin suurella mielenkiinnolla juttuja omavaraisemmasta elämästä. Ja kylläpä meitä asiasta kiinnostuneita nyt hemmotellaan, sillä bloggaajien ringin jäsenet julkaisevat kukin inspiroivia postauksia asian tiimoilta, joten luettavaa riittää kyllä hetkeksi.
(Linkkailen niitä tuonne tämän jutun loppuun)

Meillä nyt ei voida mistään omavaraisuudesta edes puhua juuri millään muotoa.
Mutta tarkoitus olisikin toteuttaa omavaraistelua ja ekoilua niiltä osin kuin se on meille mahdollista ja meidän tämän hetkiseen elämäntilanteeseen sopivaa. Ja tietysti omien tietojen, taitojen ja ajan puitteissa.


Tässä on vähän listattuna tavoitteitani vuodelle 2019


♥ Turhista siivous- ja pesuaineista luopuminen 

On suorastaan pähkähullua, että sitä on kertynyt niin valtava määrä kaikenlaisia siivous- ja pesuaineita.
Kaikki ne purkit ja pullot vievät paljon tilaa ja lisäksi vahvoilla pesuaineilla ja puhdistusaineilla on haitallisia vaikutuksia ympäristöön ja ihmisten terveyteen.
Olenkin ryhtynyt jo hommiin tämän asian tiimoilta ja valmistanut itse pyykkietikkaa pyykinpesua varten ja appelsiinietikkaa siivousta vasten.


Appelsiinietikka on vielä "muhimassa".



♥ Tiedon ja taidon kartuttaminen

Tämän otsikon alle mahtuu paljon kaikenlaista, koska on valtavasti asioita, joista haluaisin oppia uutta ja lisää.

- Villivihannesten ja -yrttien tunnistaminen on opeteltavien asioiden listallani. Ja tietenkin tieto siitä, mihin aikaan vuodesta mitäkin varpua ja kortta kannattaa lähteä metsästämään ja keräämään, ettei vain suin päin lähde säntäilemään pitkin pihoja ja metsiä.

- Tahdon oppia lisää hyötykasvien viljelystä, sekä niiden käyttötavoista ja säilömisestä. Myös kumppanuuskasveista on tarkoitus etsiä lisää tietoa.

- Myöskin ekologiset ja itse valmistetut torjunta-aineet kiinnostavat

- Ompelutaidon kartuttaminen. Ja yleensäkin käsitöiden tekeminen. Meillä on ompelukone, joka seisoo lähinnä koristeena, koska olen melko surkea ompelemaan ja sellaista aikaa ompelulle ei oikein tahdo löytyä. Virkkaamista opettelin raskausaikana kun kävi päivät pitkäveteiseksi. Syntyihän siitä jokunen tiskirätti ja vähän muutakin, joten ehkä toivoa käsitöiden suhteen vielä on.


Viime kesänä valmistui tällainen itse virkattu tiskirätti raikkaan sinisen sävyssä.


♥ Kulutustottumukset

Tarkoitus on entistä kriittisemmin tarkastella ja pohtia omaa kuluttamista. "Tarvitsenko tätä todella? Pärjäänkö ilman tätä?"
Tämä on sikäli paha, että myönnän olevani ihminen, joka tekee herkästi heräteostoksia ja ostaa fiilispohjalta. Nykyään onneksi huomattavasti vähemmän.


♥ Jätteet ja kierrätys

Biojätteet meillä meneekin omaan kompostiin ja tietysti lasi ja metalli yms. lajitellaan.
Viime aikoina olen suuresti ahdistunut etenkin muovijätteestä ja muovista ylipäänsä. Minne vain katseensa kääntääkin silmiin osuu muovia. Tuntuu, että kaikki maailman asiat ovat nykyään pakattuna ja kiedottuna tuohon jumalaiseen muoviin.

Tavoitteena voisikin olla se, että hankinnoissa suosii muovin tilalla muita materiaaleja, jos se vain suinkin on mahdollista. Toki meillä tehdään tätä jo nyt jossain määrin.
Myös muovin uusiokäyttöä voisi harrastaa vielä enemmän.
Esimerkiksi tekemäni pyykkietikan sulloin vanhaan muoviseen etikkapulloon, ja näin ollen se tuli uudestaan käyttöön. Eihän tuo kaunein mahdollinen vaihtoehto ole, mutta näppärä ja lasinsiruja pelkäävän pelastus. Meillä kun ei ole vielä mitään kunnollista säilytyspaikkaa kylpyhuoneessa pesuaineille ja pelkään sijoittaa lasipulloa tuonne pesukoneen päälle. Lisäksi pullon on oltava sellainen, jossa on tiivis korkki, koska pyykkietikkapulloa pitää ravistella ennen käyttöä.


♥ Remontti

Remointoitavaa riittää ja toivon, että saisimme tänä vuonna sitä edistymään mahdollisimman paljon. Aika monet projektit odottavat kevättä ja kesää sekä lämpimämpiä ilmoja.
(Remontti aiheiset postaukset löydät täältä)


Tässä lopuksi vielä kiinnostuneille niitä lupaamiani linkkejä omavaraisuus-aihetta käsitteleviin postauksiin:

Airot ulapalla
Caramellia
Harmaa torppa
Iso-Orvokkiniitty
Jovelan talopäiväkirja
Korkeala
Laura eli Javis
Luomulaakso
Maalaiskaupungin piha
Metsäläisten elämää
Mrs Sinn
Palokankaan pientila
Pienenpieni farmi
Rakkautta ja maanantimia
Riippumattomammaksi
Sarin puutarhat
Torpan tyttö
Tsajut
Urban farming
Varmuusvara
Villa Koira
Villa Valtaus
Villa Kotiranta

Itsekään en ole vielä näitä kaikkia ehtinyt lukea, mutta täällä ne nyt ovat sitten kätevästi parin klikkauksen päässä odottamassa sopivaa lukuhetkeä.
Linkkilista lainattu Jovelan talopäiväkirjan aihetta käsittelevästä postauksesta (eli täältä). Toivottavasti nämä ovat kirjoitettu oikein ja kaikki linkit toimivat. 😉

Oikein puuhakasta kevättä kaikille! 

Ei kommentteja

Kiitos kun vierailit blogissani! <3